
'Kijken vanuit een ander perspectief geeft een ander resultaat.'
Professionalisering van docenten
Beeldcoaching (ook wel video-interactiebegeleiding, of VIB) is veel meer dan alleen een methodiek om docenten te ondersteunen in hun vakmanschap. Bij mij staat een unieke combinatie van beeldcoaching èn een systemische blik centraal. Samen kijken we niet alleen naar zichtbaar gedrag, maar ook naar de onderliggende patronen en dynamieken die meespelen. Hierdoor ontstaat een krachtige mix van praktische feedback en diepgaande inzichten, waarmee docenten échte vooruitgang boeken – zowel in hun vak als in hun persoonlijke ontwikkeling.

Wat is beeldcoaching?
Beeldcoaching maakt gebruik van filmopnames om te analyseren hoe een docent handelt en hoe de klas daarop reageert. Het is een positieve, persoonlijke aanpak die:
- patronen in docentgedrag zichtbaar maakt.
- aansluit bij de sterke punten van de docent.
- praktische handvatten biedt voor interactie, didactiek en klassenmanagement.
De focus ligt op wat goed gaat. Samen versterken we dat, met als doel een veilige, inspirerende leeromgeving te creëren. Door beeldcoaching te combineren met een systemische blik, brengen we de positieve aspecten en verborgen kansen in beeld, zodat zowel docenten als leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Hoe werkt het?
De begeleiding start altijd bij de leervraag van de docent of het (leer)team. Wat wil jij verbeteren? Welke aspecten van je lespraktijk wil je versterken? Deze vraag vormt de rode draad in het traject. Of je nu kiest voor persoonlijke beeldcoaching of samen met een leerteam aan de slag gaat, beide aanpakken bieden waardevolle inzichten.
In de praktijk filmen we lesfragmenten om een helder en realistisch beeld te krijgen van wat er gebeurt in de klas. Deze beelden zijn het startpunt voor een coachgesprek, waarin we reflecteren op opvallende aspecten en kansen.
Tijdens deze gesprekken kijken we niet alleen naar interactie, didactiek en klassenmanagement, maar ook naar de onderliggende processen die een rol spelen. Door deze reflectie krijg je inzicht in je eigen handelen en praktische tips die je direct kunt toepassen. In een (leer)team kunnen deze inzichten bovendien worden versterkt door samen te leren en elkaar te inspireren. Het doel is om duurzame verbeteringen te realiseren, zowel in de lessen als in de interactie met leerlingen.
Voor wie is beeldcoaching?
Beeldcoaching is geschikt voor:
- Onderwijsprofessionals uit het po, vo en mbo met leervragen: coaching op maat voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
- Startende docenten: coaching tijdens het eerste jaar van hun loopbaan om een soepele overgang van opleiding naar praktijk te ondersteunen.
- Klassen: advies en ondersteuning bij groepsdynamiek en groepsvorming.
- Teams en leergroepen: coaching bij gezamenlijke leervragen binnen (leer)teams, vaksecties of intervisiegroepen.
- Professionals die willen leren coachen met beeldmateriaal:
Introductietraining beeldcoaching (vijf bijeenkomsten) waarin je leert hoe je video-opnames kunt gebruiken om interacties te observeren, analyseren en verbeteren. Daarnaast ontwikkel je coachingsvaardigheden om op een positieve en doelgerichte manier anderen te begeleiden in hun professionele groei. Je leert niet alleen scherp te kijken, maar ook hoe je inzichten kunt vertalen naar effectieve interventies die duurzame verandering stimuleren.

Toepassingen van beeldcoaching
Beeldcoaching kan gericht zijn op thema’s zoals:
- Rosenshine’s didactische principes: onderzoek naar effectieve lespraktijken.
- De zes rollen van de leraar (Martie Slooter): de verschillende verantwoordelijkheden en rollen van docenten.
- Expliciete directe instructie (EDI): Een effectieve manier om leerlingen de leerstof succesvol aan te leren.

Wat levert beeldcoaching op?
- Verbeterde kwaliteit van lessen.
- Effectievere interactie en samenwerking met leerlingen.
- Meer zelfvertrouwen en werkplezier bij docenten.
- Rust en structuur in de klas.
Beeldcoaching in de praktijk
Video interactie begeleiding (VIB) helpt onderwijsprofessionals om inzicht te krijgen in hun handelen in de klas en biedt concrete handvatten om te groeien. Door positieve feedback en gericht advies, vergroot VIB/beeldcoaching het zelfvertrouwen en de effectiviteit van docenten, wat bijdraagt aan een betere leeromgeving.
Lees in dit krantenartikel hoe beeldcoaching docent Thomas Oosterhaven heeft geholpen om met meer rust en vertrouwen voor de klas te staan.

Duurzame kwaliteitsverbetering
Beeldcoaching biedt docenten een veilige, positieve leeromgeving waarin zij hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Het is een bewezen aanpak voor duurzame verbeteringen in het onderwijs.
Benieuwd wat beeldcoaching voor jou, je team of je school kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking!